Raylı Sistemler İşletmeciliği
RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ |
TYT |
Programın Amacı
Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olarak gösterilen 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşılmasının ve dünya ile rekabet edilebilir maliyetlerin oluşturulmasının yolu, taşımacılık maliyetlerinin uygunluğu ile olabilecektir. Bu imkanı ancak büyük miktarlarda eşya taşıyabilecek kapasitesi olan demiryolu taşımacılığı sağlayabilecektir. Son yıllarda yeni bir demiryolu seferberliğine dönüşen girişimler sonucunda, ülkemizde yılda ortalama 134 km’den 18 km’ye düşen demiryolu yapımı yılda ortalama 135 km’ye ulaşmıştır. Öte yandan kentsel lojistik içinde yer alan uygulamalar bağlamında; dünyanın en kalabalık şehirleri arasında yer alan İstanbul’da ulaşım probleminin çözümü için toplu taşımaya ağırlık verilmektedir. Ana raylı sistem hatları ile entegre tali sistemler, daha düşük kapasiteli metrolar, hafif metrolar, tramvaylar, monoray-hava raylar, füniküler ve diğer basit sistemlerin devreye konulması ilgili kurumların gündemindedir. Raylı sistemlerin gelişmesi ile bu alanda duyulan nitelikli işgücüne ihtiyaç artmış ve artmaya devam etmektedir.
Raylı Sistemler İşletmeciliği programı demiryolu taşımacılığının işletmecilik kesiminde ara kademe eleman ihtiyacına yanıt verebilecek iktisadi, idari ve iletişimsel becerilerle donanmış; küreselleşmenin de etkisiyle giderek çok kültürlü bir nitelik kazanan günümüz toplumunda becerilerini ulusal ve uluslararası ortamda toplumun ve sektörün hizmetine sunabilecek; değişime ayak uydurma, karar alma ve problem çözme ve öğrenme yetenekleri gelişkin; girişimci bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarı oldukları taktirde üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yaparak ya da yurtdışında bir üniversitede lisanslarını tamamlayabilirler.
Mezunların Çalışma Alanları
Mezunların kent içi ve kentler arası raylı sistemlerin yoğun olarak kullanıldığı ilgili kurumlarında; demiryolu taşımacılık sektörünün demiryolu operasyonları departmanlarında çalışma olanakları bulunmaktadır.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc